El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya convoca una nova línia de subvencions dins de l’Estratègia Alimentària de Catalunya. Aquesta convocatòria inclou deu tipus d’ajuts destinats a promoure la transformació del sistema agroalimentari i pesquer català. Els ajuts estan dissenyats per donar suport a projectes que impulsin la sostenibilitat ambiental, la innovació, l’eficiència dels processos productius, la digitalització, i la cohesió territorial, així com fomentar l’igualtat de gènere i el relleu generacional en el sector agroalimentari i pesquer.
Línia d’Ajuts FINE 27 GENER 25.
Línia 1: Càlcul del Perfil de Sostenibilitat Ambiental
Beneficiaris:
- Titulars d’explotacions agràries (agrícoles i ramaderes) amb la DUN presentada i quadern d’explotació digital.
Actuacions subvencionables:
- Càlcul de la petjada ambiental de producte.
Quantia:
- 60% de les despeses elegibles fins a un màxim de 5.000 € per beneficiari.
Exemples:
- Càlcul de la petjada de carboni d’una explotació agrícola.
- Anàlisi de l’eficiència en l’ús de recursos hídrics en una finca ramadera.
Línia 2: Creació i Millora d’Obradors Agroalimentaris Compartits
Beneficiaris:
- Entitats sense ànim de lucre o vinculades a l’Economia Social i Solidària (ESS), empreses agroalimentàries en aliança de mínim tres empreses.
Actuacions subvencionables:
- Projectes per a la creació i millora d’obradors compartits.
Quantia:
- 70% de les despeses elegibles fins a 100.000 € per projecte.
Exemples:
- Creació d’un obrador compartit per a la producció de melmelades artesanes.
- Millora d’un obrador per a la producció de formatges artesans.
Línia 3: Petits Escorxadors Fixos i/o Mòbils
Beneficiaris:
- Titulars dels petits escorxadors o responsables de les activitats per contracte d’arrendament, concessió o qualsevol altra forma conforme amb el dret.
Actuacions subvencionables:
- Creació i millora dels processos productius i eficiència d’escorxadors i activitats annexes.
Quantia:
- 50% de les despeses elegibles fins a 75.000 € per projecte.
Exemples:
- Creació d’un petit escorxador per a aviram.
- Millora de les instal·lacions d’un escorxador mòbil per a oví.
Línia 4: Projectes Transformadors i Arrelament Territorial
Beneficiaris:
- Persones físiques, cooperatives agràries, micro o petites empreses, entitats, fundacions i associacions amb projectes transformadors agroalimentaris.
Actuacions subvencionables:
- Foment de projectes transformadors que augmentin l’autoestima alimentària del territori.
Quantia:
- 50% de les despeses elegibles fins a 50.000 € per projecte.
Exemples:
- Creació d’una marca de productes agroalimentaris locals.
- Desenvolupament d’un projecte de turisme agroalimentari.
Línia 5: Normativa d’Higiene i Qualitat als Petits Elaboradors
Beneficiaris:
- Entitats associatives que representin una activitat artesanal alimentària inclosa en el repertori d’oficis d’artesania alimentària i acollida a la GPCH.
Actuacions subvencionables:
- Suport per al compliment de la normativa d’higiene i qualitat.
Quantia:
- 60% de les despeses elegibles fins a 30.000 € per projecte.
Exemples:
- Adaptació de les instal·lacions d’un obrador de formatges per complir la normativa sanitària.
- Implementació de sistemes d’autocontrol de qualitat en un obrador de pa artesà.
Línia 6: Prevenció de Pèrdues i Malbaratament Alimentari
Beneficiaris:
- PIMES del sector agroalimentari, agrupacions o associacions d’empreses agroalimentàries i cooperatives agràries.
Actuacions subvencionables:
- Disseny i implantació de plans de prevenció, sistemes de quantificació i activitats de formació sobre la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari.
Quantia:
- 70% de les despeses elegibles fins a 50.000 € per projecte.
Exemples:
- Disseny d’un pla de prevenció de pèrdues alimentàries en una empresa hortícola.
- Implementació de sistemes de quantificació de residus en una empresa de processament de carn.
Línia 7: Relleu Generacional de Negocis d’Artesania Alimentària
Beneficiaris:
- Persones físiques o micro o petites empreses que agafen l’activitat artesanal.
Actuacions subvencionables:
- Foment pel relleu generacional de negocis d’artesania alimentària amb o sense vincle familiar.
Quantia:
- 60% de les despeses elegibles fins a 30.000 € per projecte, 50% dels serveis d’assessorament i mentoria fins a un màxim de 1.500 € cada un.
Exemples:
- Transferència d’una formatgeria artesanal a un nou propietari sense vincles familiars.
- Relleu generacional d’un forn de pa a un jove emprenedor format en l’ofici.
Línia 8: Projectes Liderats per Dones en la Transformació d’Aliments
Beneficiaris:
- Dones empresàries, cooperatives, associacions i empreses amb projectes de transformació d’aliments liderats per dones.
Actuacions subvencionables:
- Fomentar projectes liderats per dones en la transformació d’aliments.
Quantia:
- 70% de les despeses elegibles fins a 50.000 € per projecte.
Exemples:
- Desenvolupament d’una línia de productes de cosmètica natural a partir de subproductes agrícoles.
- Creació d’una cooperativa de dones per a la producció de formatges artesanals.
Línia 9: INNOTRACK per a la Innovació en Digitalització, Sostenibilitat i Competitivitat
Beneficiaris:
- Productors agraris i forestals, empreses del sector agroalimentari, cooperatives agràries, comunitats de regants, artesans alimentaris i grups d’acció local.
Actuacions subvencionables:
- Diagnosi i definició d’estratègies, implementació de projectes.
Quantia:
- Diagnosi: fins a un màxim de 20.000 €, Implementació: 80% de les despeses elegibles més un 20% de costos directes de personal fins a un màxim de 50.000 €.
Exemples:
- Implementació d’un sistema de gestió de residus per a una cooperativa agrària.
- Digitalització de processos productius en una empresa de transformació d’aliments.
Línia 10: Promoció de la Qualitat i Sostenibilitat dels Productes Pesquers
Beneficiaris:
- Empreses del sector pesquer i aqüícola, associacions i cooperatives del sector.
Actuacions subvencionables:
- Fomentar la qualitat i sostenibilitat dels productes pesquers a través de diverses actuacions.
Quantia:
- 70% de les despeses elegibles fins a 100.000 € per projecte.
Exemples:
- Implementació de pràctiques sostenibles en una explotació aqüícola.
- Desenvolupament d’un projecte de certificació de productes pesquers sostenibles.
Línia 10.1: Suport a la Creació d’Empreses d’Innovació en el Sector Agroalimentari
Beneficiaris:
- Emprenedors i empreses de nova creació en el sector agroalimentari.
Actuacions subvencionables:
- Fomentar la creació d’empreses innovadores en el sector agroalimentari.
Quantia:
- 60% de les despeses elegibles fins a 50.000 € per projecte.
Exemples:
- Creació d’una empresa de biotecnologia agrícola.
- Desenvolupament d’un projecte d’agricultura vertical.
Línia 10.1: Suport a la Creació d’Empreses d’Innovació en el Sector Agroalimentari
Beneficiaris:
- Emprenedors i empreses de nova creació en el sector agroalimentari.
Actuacions subvencionables:
- Fomentar la creació d’empreses innovadores en el sector agroalimentari.
Quantia:
- 60% de les despeses elegibles fins a 50.000 € per projecte.
Exemples:
- Creació d’una empresa de biotecnologia agrícola.
- Desenvolupament d’un projecte d’agricultura vertical.
Línia 10.2: Foment de la Investigació i el Desenvolupament Tecnològic
Beneficiaris:
- Universitats, centres de recerca, empreses i cooperatives agràries.
Actuacions subvencionables:
- Potenciar la investigació i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari.
Quantia:
- 70% de les despeses elegibles fins a 100.000 € per projecte.
Exemples:
- Desenvolupament d’un nou fertilitzant orgànic.
- Investigació sobre noves varietats de cultius resistents a plagues.
Línia 10.3: Implementació de Pràctiques Agrícoles Sostenibles
Beneficiaris:
- Productors agraris, cooperatives i empreses agroalimentàries.
Actuacions subvencionables:
- Promoure la implementació de pràctiques agrícoles sostenibles.
Quantia:
- 60% de les despeses elegibles fins a 50.000 € per projecte.
Exemples:
- Implementació de tècniques de conservació del sòl.
- Agricultura de precisió per a la reducció de l’ús de fertilitzants químics.
Línia 10.4: Promoció de la Comercialització de Productes Locals
Beneficiaris:
- Cooperatives, associacions de productors, empreses agroalimentàries.
Actuacions subvencionables:
- Fomentar la comercialització i el consum de productes agroalimentaris locals.
Quantia:
- 70% de les despeses elegibles fins a 50.000 € per projecte.
Exemples:
- Campanyes de màrqueting per a la promoció de productes locals.
- Creació de marques de qualitat per a productes locals.
Línia 10.5: Millora de la Competitivitat de les Cooperatives Agràries
Beneficiaris:
- Cooperatives agràries i les seves associacions.
Actuacions subvencionables:
- Millorar la competitivitat de les cooperatives agràries.
Quantia:
- 60% de les despeses elegibles fins a 50.000 € per projecte.
Exemples:
- Implementació de sistemes de gestió empresarial.
- Desenvolupament de nous productes per part de la cooperativa.
Contacta amb nosaltres!